Lezing over de Nijmeegse multi-talent Kraijenhoff
Op dinsdag 29 oktober van 20.00- 21.00 uur houdt Jan Hobbelen een lezing over C.R.T. Kraijenhoff. Een naam die in Nijmegen nog veelvuldig voorkomt: bij een parkje, een kazerne, een voetbalclub, een bloemenwinkel en bij een straatnaam. De man zelf was een alleskunner, een echte multi-talent. De lezing is voor Huisvrienden gratis bij te wonen, anderen betalen 5 euro per persoon. De locatie is de Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen. Deze is rolstoelvriendelijk ingericht.
Vooraf aanmelden
Wil je zeker zijn van een plekje? Koop dan alvast een ticket via de website of aan de balie. Online aanmelden kan via: Lezing: Kraijenhoff een veelzijdig man - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (kijk op de website van het Huis bij Agenda). De balie is van dinsdag tot en met zondag geopend. Kijk voor de openingstijden op onze website.
Alleskunner
Eén van de beroemdste Nijmegenaren is Cornelis Rudolphus Theodorus Kraijenhoff (1758 – 1840). Hij was een alleskunner. Hij was onder andere een natuurkundige, een arts, generaal, waterbouwkundige, cartograaf en tegen wil en dank korte tijd Nederlands minister van Oorlog. Kraijenhoff had een bewogen leven. Hij studeerde in Harderwijk en vestigde zich als arts in Amsterdam. Hij hield zich ook bezig met elektriciteit en bliksemafleiding. De toren van Doesburg kreeg in 1782 als eerste een bliksemafleider. De Stevenskerk kreeg er later ook één. Aan het eind van 1794 nam Kraijenhoff dienst in het Franse leger.
Minister van Oorlog
Lodewijk Napoleon was zeer op hem gesteld en bood hem diverse functies aan. Kraijenhoff was tien maanden Minister van Oorlog en organiseerde de verdediging van Amsterdam. Willem I belastte hem later met de verbetering van de forten. Hij was de vader van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kraijenhoff werd twee keer begraven. De eerste keer in het Fort Krayenhoff in Nijmegen en de tweede keer in 1914 in een graf op Rustoord. Dat graf is er nog.